Krav för att arbeta på en lokaltidning

Det finns en hel del olika lokaltidningar runt om i Sverige. De behöver ibland lite extra personal. Men vilka krav finns det egentligen för att man ska kunna arbeta på en lokaltidning? Man kan inte bortse från att det finns en hel del olika arbetsuppgifter att arbeta med på en lokaltidning.

Relevant utbildning

En av de första sakerna man letar efter när personal ska anställas är en relevant utbildning. Det är ofta önskvärt med en journalistutbildning i grunden. Om personen sedan utbildat sig vidare är det inte en nackdel. Om man ska leda en redaktion är en bra och godkänd ledarskapsutbildning också väldigt bra att ha. I regel krävs det alltid någon form av högskoleutbildning eller andra likvärdiga erfarenheter som gör att man kan bli betrodd att leda en redaktion och skriva reportage.

Datorvana

Det krävs också att man har datorvana för att man ska kunna arbeta på en tidning. Reportage, bilder och annat ska läggas in. För att man ska vara användbar måste man kunna skriva sina artiklar relativt snabbt. Dessutom måste man kunna hantera basprogram, samt de program som tidningen använder för att skapa artiklarna och annat. Om det tar lång tid att skriva bara ett par rader blir det ofta inte lönsamt att anställa den aktuella personen.

Fördel att kunna hantera en kamera

På en lokaltidning kan man ibland behöva arbeta ensam, det gäller även ute i fält. Det betyder att man kan behöva filma eller fotografera samtidigt som man också ska skriva hela artikeln. Man måste inte vara extremt duktig på att hantera kameran men man bör ha lite koll på dess inställningar så att man kan fotografera i olika omgivningar och vid flera ljusförhållanden. Om man inte har kameravana sedan innan kan det vara klokt att ta med sig kameran ut vid sidan av arbetstiden för att lära sig hur den fungerar.

Körkortskrav

På en lokaltidning behöver man ofta ta sig runt för att kunna göra alla reportage. Då behöver man körkort och eventuellt en bil. I de allra flesta fall har redaktionen en bil man kan låna, men så är inte alltid fallet. Ibland kan man få arbetet trots att man inte har ett eget körkort. Då kan det dock vara så att man främst får arbeta på kontoret.

Åldersgränser

När det gäller arbete på tidning får man ofta inte vara under 18 år för att ha en heltidstjänst. Ibland kan det förekomma att man får arbeta som sommarjobbare, men då ligger åldersgränsen på omkring 15 år. I de allra flesta fall har det helt enkelt att göra med krav på körkort och dessutom kan det vara svårt för yngre personer att förstå det här med sekretess.