Moderna alternativ till lokaltidningen

Den traditionella papperstidningen har varit ett omdiskuterat ämne inom media under de senaste decennierna. Frågan huruvida internetfenomenet helt och hållet kommer eliminera papperstidningen har varit diskussionens kärna.

Idag kan vi konstatera att papperstidningen har överlevt bättre än många trott, dock hand i hand med den digitala utvecklingen. Drömmer du om att starta en tidning på din hemort? Tanken är god och med rätt upplägg kan du lyckas. Här ger vi dig konkreta tips på hur en modern ”lokaltidning” kan se ut!

Då och Nu

Pappersformatet har överlevt på ett imponerande sätt om vi ser till de pessimistiska spekulationer som pågått de senaste decennierna. Med det sagt hade inte den traditionella papperstidningen överlevt utan hjälp av digitala medel. Lokaltidningarna är numer verksamma på ett annat sätt än tidigare. Den traditionella pappersupplagan är kärnan, men innehållet distribueras i olika kanaler. Moderna online plattformar är ett måste för att nå ut till läsare och även för att generera intäkter.

Idag handlar det alltså om att ta del av traditionella lokaltidningar i sin forna förpackning, men baserad på ett digitalt koncept. Intresset för lokaltidningen om vi utgår från det syfte den här sortens tidning har, finns än. I glesbygd, men även i storstäderna, finns ett allmänt intresse av att ta del av nyheter samt information från den lokala orten. Här kan du läsa mer om lokaltidningens roll i samhället.

Det är alltså ingen dålig idé att starta en lokaltidning, så länge det bygger på ett modernt och tidsriktigt upplägg. Med en tydlig affärsplan och ett brinnande intresse för den lokala orten kan en modern lokaltidning bli succé. Tänk på att planera uppstartsfasen på alla plan; från siffror till marknadsföring. Ett tips är att förstärka startkapitalet med ett företagslån direkt på nätet. Läs gärna mer om smarta låneupplägg på Qred.com som erbjuder företagslån utan startavgift och helt utan bindningstid.

Målgrupp och nisch

Ett stående tips är att ge lokaltidningen någon form av nischad inriktning för att lättare sticka ut i det digitala bruset. Planerar du själv att skriva en stor del av innehållet i lokaltidningen kan du med fördel skriva om saker du personligen är intresserad av. Är du fotbollsintresserad? Det finns garanterat fler fotbollsfans i ”bygden” och du kan till exempel skriva om de lokala fotbollsklubbarnas prestationer. Derbymatcher på lägre divisionsnivå får sällan stort utrymme i den vanliga pressen. Är ni flera som vill starta en lokal tidning (eller sajt!) blir det genast lättare att skapa ett mer generellt innehåll. Ni kan då dela upp arbetet i olika sektioner med en ansvarig skribent och utgivare för varje del.

Att skriva ut pappersupplagor kan bli onödigt dyrt och påkostat. Fokusera på att komma igång med lokaltidningen direkt på nätet i första hand. Vill du ändå ge läsarna möjligheten att hålla tidningen i handen? Då är det läge att ta fram offerter från potentiella tryckföretag. Tänk på att ta fram ett realistiskt underlag när det gäller antal exemplar och så vidare. Det är bättre att trycka upp ett mindre antal som garanterat blir lästa än tvärtom.