Nerikes Allehanda

Nerikes Allehanda är en av Sveriges största lokaltidningar med en räckvidd på ungefär 118 000 läsare, en upplaga på knappt 50 000 exemplar per utgivningsdag och ungefär 168 000 unika besökare på tidningens hemsida varje vecka. Det gör tidningen till den tredje största landsortstidningen i Sverige. Nerikes Allehanda har sitt säte i Örebro.

Tidningen grundades redan 1843 av dåvarande stadsfiskal Svante Falk och rektorn vid Örebro läroverk, Otto Joel Gumaelius. Tidningens första nummer utkom den 4 mars det året, och omfattade bara fyra sidor. Tidningen ägdes i majoritet av familjen Gumaelius fram till 1933. Den såldes då till Claës Ljung, en svensk tidningsman och jurist. Elva år senare, 1944, köpte Nerikes Allehanda upp Nerikes-Tidningen, och gick ihop med den. Ett år efter det köpte man även upp Berslagsposten, och 1957 Motala Tidning. Det var på det sättet som Nerikes Allehanda uppnådde sin dominerande position i Närke.Nerikes Allehanda 1

År 1975 köptes tidningen från Ljungs familj av en tidningsgrupp bestående av 6 tidningar. Nerikes Allehanda var redan från början en liberal tidning, och har behållit sin politiska inriktning sedan dess. Även tidningsgruppen som köpte upp Nerikes Allehanda var därför liberal. Idag är tidningen en del av Promedia, ett tidningsbolag som äger flera lokala tidningar i Mellansverige, däribland Arboga Tidning, Länstidningen Södertälje, Vestmanlands Läns Tidning, Sala Allehanda, Nynäshamns Posten och Norrtelje Tidning.

Nerikes Allehanda hamnade i blåsväder då tidningen i september 2007 publicerade Lars Vilks teckning av en rondellhund som sägs ha föreställt profeten Muhammed. Situationen var dock annorlunda från det tillfälle då Jyllands-Posten publicerade bilder på Muhammed 2005, eftersom tidningen vid det tillfället beställde bilderna i syfte att provocera. Bilden i Nerikes Allehanda hörde till en ledare som försvarade yttrandefriheten, eftersom skribenten upplevt att självcensur på vissa konstutställningar pågått, då man fruktat hot och våld. Trots det riktades både protester och hot mot tidningen, och Irans president angrep Nerikes Allehanda i ett uttalande om bilden.

Tidningen gör dock även mindre kontroversiella saker. Nerikes Allehanda delar till exempel varje år ut ett kulturpris på 50 000 kronor, som har funnits sedan 1980. Bland vinnarna finns till exempel Josef Fares (2005), Sören Olsson och Anders Jacobsson (2003), Håkan Nesser (1999) och Georg Malvius (1984).