Lokaltidningarnas framtid

De tryckta dagstidningarna upplever en allt värre kris. I USA talar man om ”tidningsdöden” sedan flera år tillbaka, och i Sverige säljer dagstidningarna i allt mindre upplagor. Pessimisten skulle kanske säga att folk inte läser tidningen längre, men mer sannolikt är att det har att göra med att människor i allt större utsträckning läser nyheterna på internet. Varje stor tidning i Sverige idag, både dagspress och kvällspress, har en nätversion av sin tidning, och de som väljer nätversionen istället för papperversion kommer bara att bli fler. Digitaliseringen är trots allt den pågående trenden i vårt samhälle.

Vad gäller papperstidningarna finns det dock ett visst hopp, och det är lokaltidningarna. En tendens som har varit tydlig i samband med tidningskrisen är nämligen att den drabbar de stora tidningarna, medan de mindre lokaltidningarna klarar sig bra. Att lokaltidningarna har en framtid bevisas inte minst av att multimiljardären Warren Buffet, som har skapat sin förmögenhet på att investera i företag och affärsidéer och av många anses vara världens bästa investerare, år 2012 köpte upp 63 lokaltidningar i sydöstra USA för en total summa av 142 miljoner dollar.

Buffets förklaring till varför han ansåg det vara en bra investering att köpa lokaltidningar var att det inte finns någon viktigare institution än den lokala tidningen i små samhällen som har en stark samhörighetskänsla. Och det kan också vara förklaringen till att lokala tidningar klarar sig bra, medan stora tidningar kämpar för att hålla lönsamheten uppe.Lokaltidningarnas framtid 1

Även i Sverige märks denna utveckling. I Stockholm började tre nya lokaltidningar ges ut i januari 2015, Tidningen Farsta/Sköndal, Tidningen Hammarby/Skarpnäck, och en för området Järfälla. Det som är talande är att Direktpress, som ger ut tidningarna, skapat dem ”på allmän begäran”; Carina Rydberg, som är vd för två av tidningarna, säger att både läsare och lokala annonsörer har efterfrågat en lokaltidning för områdena under lång tid. Kanske kommer på detta sätt de lokala tidningarna att ta över de tryckta nyheterna, medan vi får nöja oss med att läsa rikstäckande nyheter på nätet. Framtiden är i vilket fall ljus för lokaltidningar.