Gotlands Allehanda

Gotlands Allehanda, eller GA som tidningen kallas i folkmun, är en av två lokala dagstidningar som ges ut på ön Gotland. Att det finns två dagstidningar i denna relativt lilla kommun, Gotland har idag ca 65 000 invånare, har alltid varit en källa till stolthet för gotlänningarna. Men så har Gotland också alltid varit känt för sitt rika kulturarv och var länge ett nav i Östersjön där affärsmän och andra beresta och framstående människor träffades får att utbyta åsikter och tjänster. Än idag utgör Gotland ett viktigt centrum inom svensk politik i och med att Politikerveckan i Almedalen varje år anordnas här. Kanske stammar utbudet inom den gotländska tidningsvärlden från denna tid. Historiskt sett har Gotlands Allehanda alltid haft en mer högerorienterad inriktning till skillnad från konkurrenten Gotlands Tidningar som drar mer åt vänster.

Stack of daily business newspapers.

Upplaga och innehåll
Gotlands Allehanda är uppbyggd precis som många andra lokaltidningar. Här samlar man lokala nyheter som hänt på ön men man rapporterar naturligtvis även om nationella och globala händelser och företeelser. Det finns en ledarsida där chefredaktören ventilerar om små och stora saker – ofta genom att uppmärksamma Gotlands position i relation till händelser runt om i världen. Man har även flera krönikörer som ges plats i tidningen. I tidningen finns även annonssidor och man uppmärksammar lokala evenemang och familjehändelser. I Gotlands allehanda finns även en sektion för kultur och nöje som bland annat recenserar filmer, pjäser, ljudböcker och mycket mer. Fler tips om ljudböcker kan man hitta på Storytel.se.

Fakta om tidningen
Gotlands Allehanda är idag en del av Gotlands Media AB. Denna mediagrupp ger ut flera tidningar på Gotland. Förutom Gotlands Allehanda är man även ansvarig utgivare för Gotlands Tidningar, Radio Four, helagotland.se, Gotland Just Nu samt Gotlands Näringsliv. Man har även en gemensam nyhetssajt för de olika tidningsutgåvorna där man alltid kan hitta de senaste och mest aktuella uppdateringarna från Gotland. Gotland Media AB ägs i sin tur av NTM AB. NTM-koncernen, Norrköpings Tidningars Media AB, har sitt säte i Norrköping men driver flera mediehus runt om i Sverige.