Lokaltidning för alla att läsa

I dagens moderna tid är vi nu vana vid att läsa mycket från den digitala världen. Vi letar på internet efter information när vi snabbt behöver det. Men vad man inte får glömma är att det finns de som inte har möjlighet att koppla upp sig eller som behärskar den digitala världen. Då är fortfarande tidskrifter i tryckta exemplar värdefulla. För att inte tala om lokaltidningar. De är gratis och vissa av dem kommer direkt i din brevlåda. Det finns gratis exemplar i tunnelbanan och på pendeltågsstationer för att kunna ta med och läsa. Ta exempelvis tidningen Metro som ingen som färdas med lokala medel har kunnat missa. Många av oss har bläddrat i den tidningen.

Fortfarande läser många av oss tidningar i pappersform och därför bör våra lokaltidningar inte glömmas bort utan i stället uppmärksammas.

Många äldre personer kanske har valt att inte ens gå in i det hägrande digitala universum utan helt och hållet läser tidningar på det vanliga gamla sättet. Där kan de också hitta mycket i annonser och i lokal information om deras eget närområde.

Det enda man inte kan göra med hjälp av vanliga tidskrifter är att söka information såsom man gör det på internet. Är man på jakt efter någon service, exempelvis tandläkare i sin egen hemstad kan man lätt hitta det genom att söka på internet på orden: tandläkare stockholm, om man nu bor i huvudstaden.

Denna snabba lösning är svår att jämföra med det gamla sättet. I papperstidningar kan man förvisso hitta information, men endast om ett företag själv annonserar om sin speciella serviceinriktning.

Annars kan inget slå över att sitta uppkrupen i en mysig soffa eller fåtölj och läsa på riktigt sätt i en papperstidning. Även om lokaltidningar också finns digitalt att läsa så är det inte alls samma sak som att ha tidningen i handen. Att bläddra i den kan också ge mer för att man får se annonser och nyheter man kanske annars inte skulle få veta om. Det kan bero på att på internet söker man bara information om det som man just då är ute efter. Det gör att man kan missa mycket läsvärt.

Vidare är det ju också viktigt att veta vad som sker i ens boendeområde. Det kan gälla allt från föreningslivet, lokala restaurangen eller caféet. Om dessa verksamheter skulle man kanske inte veta så mycket om, om man endast läste och sökte information på internet.

Därför bör våra lokaltidningar få chansen att finnas kvar: det är faktiskt många som läser dem. Många väljer också att som privatperson själva annonsera i dem. Det kan handla om bröllop, dop eller födelsedagsannonser. Och det är verkligen ganska roligt att läsa till exempel om att grannen fått tillökning i familjen eller att någon gått och gängat sig.

Även de lokala faktanyheterna missar man också om man inte läser lokaltidningarna. De nyheter som skrivs om i dessa tidningar är knappast stora nog att fylla de rikstäckande tidningarna eller tv. Då missar man också allt det som händer i ens eget område.